BRENTA-ADAMELLO NEMZETI PARK
 BRENTA DOLOMITOK                                VISSZA
   

VAL DI SOLE (A NAP VÖLGYE), DIMARO

 

 

Val di Sole egy szép völgy Észak-Olaszországban,  Trentino tartományban. A völgy szép kis vadvizes folyóját Noce-nak hívják. Ez itt a 'Dolomiti di Brenta' kemping Dimaroban.
Íme Val di Sole térképe.
A kempingben teltház volt kirándulókból és raftingosokból. Mi egy kényelmes lakásban ('residence-ben') laktunk a kemping főépületének első emeletén.

  

MADONNA DI CAMPIGLIO, GROSTÈ HÁGÓ 

Dimarotól délre található a híres síelő központ: Madonna di Campiglio. Innen sokfelé indulnak függővasutak. Ez itt éppen a Grostè hágóra vitt minket. A Grostè hágó (2443m) télen szintén síterület. Ugyanakkor nyáron veszélyesen sziklásnak tűnik. Viszont kellemes volt sétálgatni... Körülöttünk magas dolomitcsúcsok... Ha ránagyítasz erre, fogod látni, hogy Klári ott áll a kanyon szélén. Milyen mély lehet? 10-12 méter? Nem szívesen síelnénk itt....

 

Itt töprengenek ezek a fekete arcú barik, hogy melyik turistajelzést is kövessék... A Grostè menedékházban ebédeltünk. Ilyen volt az asztalunktól a kilátás. Órákon keresztül sétálgattunk itt. Élveztük a kilátást, csodáltuk a virágokat. A Brenta hegycsoportot 1967-ben nyílvánították védett területté, az Adamello -Brenta Nemzeti Park részeként. 

 

            

Az Adamello-Brenta Nemzetil Park Trentino legnagyobb természetvédelmi területe. Trentino tartomény nyugati részén található, és az Adamello és a Brenta hegycsoportok tartpznak a parkhoz.Területe 618 km² wide.
Itt is sokat kirándultunk, ennek a térkének alapján:   Adamello-Brenta Nemzeti Park tréképe.

 

 
A vadvirágokról rengeteg 
fotó készült (ezek külön fejezetben vannak: Vadvirágok címmel)
A Grostè kabinja... itt már sajnos lefelé mentünk, Fekete és fehér tehenek..  

 

 VAL DI GENOVA (A GENOVA FOLYÓ VÖLGYE)

A Val di Genova szintén csodás kirándulóhely..  A Nardis vízesés 
kb.130m magas. 
A Presanella gleccser 
vize robajlóan zuhog le, szelet keltve maga körül. 
 A folyóban sok a szikla és a kő, bizonyára itt is szoktak raftingolni a bátrabbak. Itt is sokáig ücsörögtünk...

 

 KIRÁNDULÁS KÉT HEGYI TÓHOZ

A csodás kékes-zöld vízű Tovel  tó a Brenta-Adamello park 80 tavának egyike. Érdekes volt ez a sziklára nőtt fenyő. A Nambino tó felé vezető sétaösvény kissé köves volt, és csodás növények mindenfelé. A Nambino tó. A csend és a nyugalom sok kirándulót vonz ide... így aztán már nincs is csend és nyugalom.

 

     VISSZA