2015.01.20. Vizsga utáni kép:2015.01.20. Vizsga utáni kép nevekkel
BORLEXIKONBORÁSZATI KIFEJEZÉSEKMUST ES BOR ÖSSZETEVŐK
A JÓVÁHAGYOTT GYAKORLATI TÉTELEK:
BORÁSZ GYAKORLATI TÉTELEKSZŐLÉSZ-BORÁSZ GYAKORLATI TÉTELEK
BORÁSZAT - SZÓBELI TÉTELEK
B01 - Ismertesse a szőlő növénytani jellemzőit, környezeti igényét, főbb részeit.
         Mutassa be a horizontális hidraulikus sajtó működését és műszaki jellemzőit.     
DOC   PDF   ODT
B02 - A szőlő érése, az érés szakaszai, az érés során végbemenő változások.
         Mutassa be a lap- és membránszűrők felépítését, műszaki jellemzőiket.
DOC   PDF    ODT
B03 - Ismertesse a borszőlő minőségét befolyásoló tényezőket!
          Ismertesse a rosé borok tulajdonságait, a rosé készítési módját.
DOC   PDF    ODT
B04 -  Ismertesse a termőszőlő éves munkáit, a legfontosabb gépi és kézi eszközeit.
            Mutassa be a kovaföldszűrő berendezések felépítését és működési elvét!
DOC   PDF    ODT
B05 -  Ismertesse a szüreti terv készítését., a szőlő feldolgozásának tervezését,  
           a lebonylítás előírásait!  Ismertesse a borok érzékszervi vizsgálatának 
főbb
           módszereit.  Választás alapján mutasson be egy pontozásos értékelési
            rendszert.
DOC   PDF    ODT
B06 -  Ismertesse a borszőlő mennyiségi és minőségi átvételét.
            Ismertesse a szőlő fogadás menetét, módjait, gépi berendezéseit.
DOC   PDF    ODT
B07 -  Ismertessen fehér- és vörösbor készítésére alkalmas hungarikum
            szőlőfajtákat, és jellemezze boraikat!  Ismertesse a csigaszivattyú működését,
            használatának lehetőségeit a technológiai folyamatokban.
DOC   PDF    ODT
B08 -  Ismertessen fehér- és vörösbor készítésére alkalmas világfajtákat, és
            jellemezze boraikat!  
Ismertesse a centrifugál szivattyú működését,
            használatának lehetőségeit a technológiai folyamatokban.
DOC   PDF    ODT
B09 -  Ismertesse a fehér borszőlő feldolgozás menetét (az átváteltől az erjesztésig)
            Ismertesse a tokaji borkülönlegességek legfontosabb jellemzőit.
DOC   PDF    ODT
B10 -  Ismertesse a kékszőlő feldolgozás menetét, mutassa be a héjonerjesztéses 
            eljárást,  mutassa be lehetséges gépi eszközeit.
DOC   PDF    ODT
B11 -  Ismertesse az illatos szőlőfajtákat, jellemezzen egy tetszőlegesen kiválasztott
           illatos szőlőből készült bort! Mutassa be az illatos szőlő feldolgozását!
DOC   PDF    ODT
B12 -   Ismertesse a borászatban előforduló mikroorganizmusokat! Ismertesse a
            gumilapátos szivattyú 
működését,  használatának lehetőségeit a
            technológiai folyamatokban.
DOC   PDF    ODT
B13 -  Ismertesse a fejtés műveletét, fajtáit, gépi berendezéseit, technológiai
            jelentőségét. Ismertesse a Soproni Borvidéket!
DOC   PDF    ODT
B14 -  Ismertesse a kénezés hatásmechanizmusát., eszközeit, szabályozását, 
            felhasználási területét, jelentőségét!  Ismertesse a technológiai érettség,
            és a teljes érés fogalmát, megállapításuk lehetséges módjait, eszközeit!
DOC   PDF    ODT
B15 - Ismertesse a bor derítés célját,  módját, célját, hatását, jelentőségét, eszközeit.
           Ismertessen a Duna-borrégióhoz tartozó borvidékek közül egyet!
           (tetszőlegesen válasszon)
DOC   PDF    ODT
B16 -  Ismertesse a bor harmónia kialakítáásának lehetséges módjait! Mutassa be 
            a sav- és cukortartalom szabályozás törvény által megengedett formáit.
            Ismertesse a térfogatkiszorításos szivattyúk üzemeltetési szempontjait,
            működési elvét!
DOC   PDF    ODT
B17 -  Ismertesse a házasítás műveletét, technológiában betöltött szerepét,
            szabályait. Mutasson be híres magyar házasított borok közül legalább egyet.
            Mutassa be a tangenciális szűrés elvét, hatásmechanizmusát.
DOC   PDF    ODT
B18 -  Ismertesse a szűrés fogalmát, fajtáit, módjait, jelentőségét,
            műveleti-technológiaia jellemzőit. Mutassa be a Villány borvidéket.
DOC   PDF    ODT
B19 -  Mutassa be a borérlelés folyamatát! Ismertesse a borászatban alkalmazott
            tárolóedények technológiai jelentőségét,  karbantartásuk módjait!
            Fejtse ki a barrique technológiában rejlő lehetőségeket! 
DOC   PDF    ODT
B20 -  Ismertesse a szénsavas borok közül a palackos erjesztésű pezsgőkészítést!
            Mutassa be a palackos erjesztésű, szűréssel seprőtlenített  pezsgőkészítést!
            Ismertesse a pezsgőkészítés gépi berendezéseit, palckozásának módját.          
DOC   PDF    ODT
BORÁSZAT - GYAKORLAT
BGy01 -  Végezze el adott bor fejtését  félig zárt módon !  (összefoglaló:
                Fejtőgép kezelése, tömlők kiválasztása)
DOC   PDF    ODT
BGy02 -  Végezze el fahordó ajtózását  !  (összefoglaló:  használatos eszközök
                 (faggyú, gyékény, fakalapács), kivitelezés pontossága)
DOC   PDF    ODT
BGy03 -  Határozza meg a rendelkezésre álló borászati gépek és berendezések
                segítségével a fehérborszőlő feldolgozás műveleti sorrendjét az átvételtől
                a mustkészítésig!
DOC   PDF    ODT
BGy04 -  Végezze el adott borpalackozását !  (összefoglaló:  töltőfej fertőtlenítése,
                 palackozás menetének kiválasztása és felismerése)
DOC   PDF    ODT
BGy05 -  Végezze el palackos bor parafadugózás lezárását  !  (parafadugó
                kiválasztása, gépi és kézi kivitelezés)
DOC   PDF    ODT
BGy06 -  Végezze el palackos bor címkézését, kartonozását ! ( hatékonyság és
               pontosság kivitelezése)
BGy07 -  Végezze el adott mennyiségű bor cseppfolyós SO2 adagolóval való
                 kénezését ! ( kénezés kivitelezése, pontosság felismerése, számítás)
DOC   PDF    ODT
BGy08 -  Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését !DOC   PDF    ODT
BGy09 -  Végezzen adott borokon érzékszervi bírálatot ! 
       (saját vizsgabor jellemzése, borbírálati lap kitöltése)
DOC   PDF    ODT
BGy10 -  Végezzen adott hordóból lopózást !    ( mintavétel szerepe, kivitelezése)DOC   PDF    ODT
BGy11 -  Végezze el adott boron borbetegség felismerését   ( 3 minta jellemzése,
                 acetaldehid, darabíz, szorbátbomlás)
BGy12 -  Végezze el adott mennyiségű szőlő hidraulikus préselését !
BORÁSZATI LABOR - GYAKORLAT
L01 -  Végezzen adott boron szabad kén meghatározást !
L02 -  Végezzen adott boron savtartalom meghatározást !
L03 -  Végezzen adott muston mustfok mérését magyar mustfokolóval!
L04 -  Végezzen el Malligand fokolóval alkoholtartalom meghatározást !
L05 -  Végezze el adott muston refraktométer használata mustfok meghatározását !
L06 -  Végezze el adott boron borhiba és/vagy borbetegség felismerését !
L07 -  Végezze el adott bor bírálatát  100 pontos  rendszer szerint bírálati lapon !
L08 -  Végezzen el adott boron próbaházasítást !   (készítsen 5 mintát kiértékelésre)
SZŐLÉSZET - SZÓBELI TÉTELEK
Sz01 -  Ismertesse a szőlőtermesztés történetét, a szőlő elterjedését,
              a magyarországi termesztés kialakuását.
DOC   PDF    ODT
Sz02 -  Ismertesse a szőlőtőke föld alatti fás és föld feletti fás részeit.DOC   PDF    ODT
Sz03 - Ismertesse a szőlőtőke zöld részeit.DOC   PDF    ODT
Sz04 - Jellemezzen Magyarországon termesztésben lévő
             5 fehér és 5 kék szőlő fajtát.
DOC   PDF    ODT
Sz05 - Ismertesse a szőlőültetvények létesítését megelőző feladatokat,
             az ültetési előkészületektet.
DOC   PDF    ODT
Sz06 -  Ismertesse a metszés feladatait, a metszési módokat, a metszés eszközeit.            PDF 
Sz07 -  Jellemezze a különböző művelésmódokat,

              és azok előnyeit, hátrányait és a tőkeformákat.
Művelésmódok:
DOC  
PDF    ODT
Művelésimód előnyei, hátrányai    
Sz08 -  Ismertesse a szőlő támrendszerének részeit,
              a támrendszer kialakításának lehetőségeit
DOC   PDF    ODT
Sz09 -  Ismertesse a szőlő aktuális zöldmunkáinak fázisait.DOC   PDF    ODT
Sz10 -  Jellemezze a talajápolási módokat, a talajművelési rendszert,
              a talajművelési módokat.
DOC   PDF    ODT
Sz11 -  Ismertesse a szőlő szaporításának módjait,
              az alanyvessző termelés technológiáját.
DOC   PDF    ODT
Sz12 -  Ismertesse az oltványkészítési módokat,
              a gyökeres oltványok nevelésének lépéseit.
DOC   PDF    ODT
Sz13 -  Jellemezze a szőlőiskolázási módokat, a szőlőiskola építésének lépéseit.DOC   PDF    ODT
Sz14 -  Jellemezze a tápelemek, makró- és mikróelemek hatását
               a szőlőnövény életére.
DOC   PDF    ODT
Sz15 -  Ismertesse a szőlőtápanyag-utánpótlásának és trágyázásának lehetőségeit.DOC   PDF    ODT
Sz16 -  Jellemezze a szőlő főbb kórokozóit és az ellenük való
              védekezés lehetőségeit.
DOC   PDF    ODT
Sz17 -   Ismertesse a szőlő főbb kártevőit és az ellenük való
              védekezés lehetőségeit.
DOC   PDF    ODT
Sz18 -  Ismertesse a csemegeszőlő termesztését, a fajtaválasztás jelentőségét,
              ismertessen 3 fehér és 3 kék szőlőfajtát.
DOC   PDF    ODT
Sz19 -  Jellemezze az integrált szőlőtermesztés és a biotermesztés
              főbb irányvonalait alkalmazásuk lehetőségeit.
DOC   PDF    ODT
Sz20 -  Ismertesse a szüret megszervezésének, lebonyolításának szempontjait,
              lépéseit.
DOC   PDF    ODT
http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/

SZŐLÉSZET - GYAKORLAT
SzGy01 -  Nevezze meg az előkészített szőlőtőkén a földalatti és föld feletti részeket,
                 a csapokat a rügyszámmal mért hosszúságuk alapján!
DOC   PDF    ODT
SzGy02 -  Végezze el a kijelölt ászokhordón a rendelkezésre álló eszközökkel és
             anyagokkal az ajtóelőhúzás (beajtózás) műveletét a befejező munkálatokkal !
DOC   PDF    ODT
SzGy03 -  Határozza meg a rendelkezésre álló borászati gépek és berendezések
           segítségével a fehérborszőlő feldolgozás műveleti sorrendjét az átvételtől a
            mustkészítésig!
DOC   PDF    ODT
SzGy04 -  Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást !DOC   PDF    ODT
SzGy05 -  Határozza meg számítással a tenyészidő kezdetének és végének
                 alakulását !
Elmélet:
DOC   PDF    ODT
Számítás:
Tenyészidő-számítás
Tenyészidő diagrammal
SzGy06 -  Készítse el a Cserszegi fűszeres, Cabernet Franc, Olaszrizling szőlőfajták  
                 morfológiai leírását !
DOC   PDF    ODT
 Morfológia
SzGy07 -  Készítse el a szőlő éves növényvédelmi tervének leírását, főbb
                  gombabetegségek megelőzési lehetőségei !
DOC   PDF    ODT
SzGy08 -  Készítse el szőlő telepítésének előkészületeit, telepítésének
                  megtervezését !
DOC   PDF    ODT
SzGy09 -   Írja le az Ezerjó, Arany sárfehér, Kadarka szőlőfajták termesztési
                   jellemzőit !    (előnyök, hátrányok) 
DOC   PDF    ODT
SzGy10 -   Mondja el és mutassa meg a  szőlő éves zöldmunkáit !DOC   PDF    ODT