2015.01.20. Vizsga utáni kép: | 2015.01.20. Vizsga utáni kép nevekkel | ||
BORLEXIKON | BORÁSZATI KIFEJEZÉSEK | MUST ES BOR ÖSSZETEVŐK | |
A JÓVÁHAGYOTT GYAKORLATI TÉTELEK: | |||
BORÁSZ GYAKORLATI TÉTELEK | SZŐLÉSZ-BORÁSZ GYAKORLATI TÉTELEK | ||
BORÁSZAT - SZÓBELI TÉTELEK | |||
B01 - Ismertesse a szőlő növénytani jellemzőit, környezeti igényét, főbb részeit. Mutassa be a horizontális hidraulikus sajtó működését és műszaki jellemzőit. | DOC PDF ODT | ||
B02 - A szőlő érése, az érés szakaszai, az érés során végbemenő változások. Mutassa be a lap- és membránszűrők felépítését, műszaki jellemzőiket. | DOC PDF ODT | ||
B03 - Ismertesse a borszőlő minőségét befolyásoló tényezőket! Ismertesse a rosé borok tulajdonságait, a rosé készítési módját. | DOC PDF ODT | ||
B04 - Ismertesse a termőszőlő éves munkáit, a legfontosabb gépi és kézi eszközeit. Mutassa be a kovaföldszűrő berendezések felépítését és működési elvét! | DOC PDF ODT | ||
B05 - Ismertesse a szüreti terv készítését., a szőlő feldolgozásának tervezését, a lebonylítás előírásait! Ismertesse a borok érzékszervi vizsgálatának főbb módszereit. Választás alapján mutasson be egy pontozásos értékelési rendszert. | DOC PDF ODT | ||
B06 - Ismertesse a borszőlő mennyiségi és minőségi átvételét. Ismertesse a szőlő fogadás menetét, módjait, gépi berendezéseit. | DOC PDF ODT | ||
B07 - Ismertessen fehér- és vörösbor készítésére alkalmas hungarikum szőlőfajtákat, és jellemezze boraikat! Ismertesse a csigaszivattyú működését, használatának lehetőségeit a technológiai folyamatokban. | DOC PDF ODT | ||
B08 - Ismertessen fehér- és vörösbor készítésére alkalmas világfajtákat, és jellemezze boraikat! Ismertesse a centrifugál szivattyú működését, használatának lehetőségeit a technológiai folyamatokban. | DOC PDF ODT | ||
B09 - Ismertesse a fehér borszőlő feldolgozás menetét (az átváteltől az erjesztésig) Ismertesse a tokaji borkülönlegességek legfontosabb jellemzőit. | DOC PDF ODT | ||
B10 - Ismertesse a kékszőlő feldolgozás menetét, mutassa be a héjonerjesztéses eljárást, mutassa be lehetséges gépi eszközeit. | DOC PDF ODT | ||
B11 - Ismertesse az illatos szőlőfajtákat, jellemezzen egy tetszőlegesen kiválasztott illatos szőlőből készült bort! Mutassa be az illatos szőlő feldolgozását! | DOC PDF ODT | ||
B12 - Ismertesse a borászatban előforduló mikroorganizmusokat! Ismertesse a gumilapátos szivattyú működését, használatának lehetőségeit a technológiai folyamatokban. | DOC PDF ODT | ||
B13 - Ismertesse a fejtés műveletét, fajtáit, gépi berendezéseit, technológiai jelentőségét. Ismertesse a Soproni Borvidéket! | DOC PDF ODT | ||
B14 - Ismertesse a kénezés hatásmechanizmusát., eszközeit, szabályozását, felhasználási területét, jelentőségét! Ismertesse a technológiai érettség, és a teljes érés fogalmát, megállapításuk lehetséges módjait, eszközeit! | DOC PDF ODT | ||
B15 - Ismertesse a bor derítés célját, módját, célját, hatását, jelentőségét, eszközeit. Ismertessen a Duna-borrégióhoz tartozó borvidékek közül egyet! (tetszőlegesen válasszon) | DOC PDF ODT | ||
B16 - Ismertesse a bor harmónia kialakítáásának lehetséges módjait! Mutassa be a sav- és cukortartalom szabályozás törvény által megengedett formáit. Ismertesse a térfogatkiszorításos szivattyúk üzemeltetési szempontjait, működési elvét! | DOC PDF ODT | ||
B17 - Ismertesse a házasítás műveletét, technológiában betöltött szerepét, szabályait. Mutasson be híres magyar házasított borok közül legalább egyet. Mutassa be a tangenciális szűrés elvét, hatásmechanizmusát. | DOC PDF ODT | ||
B18 - Ismertesse a szűrés fogalmát, fajtáit, módjait, jelentőségét, műveleti-technológiaia jellemzőit. Mutassa be a Villány borvidéket. | DOC PDF ODT | ||
B19 - Mutassa be a borérlelés folyamatát! Ismertesse a borászatban alkalmazott tárolóedények technológiai jelentőségét, karbantartásuk módjait! Fejtse ki a barrique technológiában rejlő lehetőségeket! | DOC PDF ODT | ||
B20 - Ismertesse a szénsavas borok közül a palackos erjesztésű pezsgőkészítést! Mutassa be a palackos erjesztésű, szűréssel seprőtlenített pezsgőkészítést! Ismertesse a pezsgőkészítés gépi berendezéseit, palckozásának módját. | DOC PDF ODT | ||
BORÁSZAT - GYAKORLAT | |||
BGy01
- Végezze el adott bor fejtését félig zárt módon !
(összefoglaló: Fejtőgép kezelése, tömlők kiválasztása) | DOC PDF ODT | ||
BGy02
- Végezze el fahordó ajtózását ! (összefoglaló:
használatos eszközök (faggyú, gyékény, fakalapács), kivitelezés pontossága) | DOC PDF ODT | ||
BGy03
- Határozza meg a rendelkezésre álló borászati gépek és
berendezések segítségével a fehérborszőlő feldolgozás műveleti sorrendjét az átvételtől a mustkészítésig! | DOC PDF ODT | ||
BGy04
- Végezze el adott borpalackozását ! (összefoglaló:
töltőfej fertőtlenítése, palackozás menetének kiválasztása és felismerése) | DOC PDF ODT | ||
BGy05
- Végezze el palackos bor parafadugózás lezárását ! (parafadugó kiválasztása, gépi és kézi kivitelezés) | DOC PDF ODT | ||
BGy06
- Végezze el palackos bor címkézését, kartonozását ! ( hatékonyság és pontosság kivitelezése) | |||
BGy07
- Végezze el adott mennyiségű bor cseppfolyós SO2 adagolóval való kénezését ! ( kénezés kivitelezése, pontosság felismerése, számítás) | DOC PDF ODT | ||
BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését ! | DOC PDF ODT | ||
BGy09
- Végezzen adott borokon érzékszervi bírálatot ! (saját vizsgabor jellemzése, borbírálati lap kitöltése) | DOC PDF ODT | ||
BGy10 - Végezzen adott hordóból lopózást ! ( mintavétel szerepe, kivitelezése) | DOC PDF ODT | ||
BGy11
- Végezze el adott boron borbetegség felismerését ( 3 minta jellemzése, acetaldehid, darabíz, szorbátbomlás) | |||
BGy12 - Végezze el adott mennyiségű szőlő hidraulikus préselését ! | |||
BORÁSZATI LABOR - GYAKORLAT | |||
L01 - Végezzen adott boron szabad kén meghatározást ! | |||
L02 - Végezzen adott boron savtartalom meghatározást ! | |||
L03 - Végezzen adott muston mustfok mérését magyar mustfokolóval! | |||
L04 - Végezzen el Malligand fokolóval alkoholtartalom meghatározást ! | |||
L05 - Végezze el adott muston refraktométer használata mustfok meghatározását ! | |||
L06 - Végezze el adott boron borhiba és/vagy borbetegség felismerését ! | |||
L07 - Végezze el adott bor bírálatát 100 pontos rendszer szerint bírálati lapon ! | |||
L08 - Végezzen el adott boron próbaházasítást ! (készítsen 5 mintát kiértékelésre) | |||
SZŐLÉSZET - SZÓBELI TÉTELEK | |||
Sz01 - Ismertesse a szőlőtermesztés történetét, a szőlő elterjedését, a magyarországi termesztés kialakuását. | DOC PDF ODT | ||
Sz02 - Ismertesse a szőlőtőke föld alatti fás és föld feletti fás részeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz03 - Ismertesse a szőlőtőke zöld részeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz04 - Jellemezzen Magyarországon termesztésben lévő 5 fehér és 5 kék szőlő fajtát. | DOC PDF ODT | ||
Sz05 - Ismertesse a szőlőültetvények létesítését megelőző feladatokat, az ültetési előkészületektet. | DOC PDF ODT | ||
Sz06 - Ismertesse a metszés feladatait, a metszési módokat, a metszés eszközeit. | |||
Sz07 - Jellemezze a különböző művelésmódokat, és azok előnyeit, hátrányait és a tőkeformákat. | Művelésmódok: DOC PDF ODT | ||
Sz08 - Ismertesse a szőlő támrendszerének részeit, a támrendszer kialakításának lehetőségeit | DOC PDF ODT | ||
Sz09 - Ismertesse a szőlő aktuális zöldmunkáinak fázisait. | DOC PDF ODT | ||
Sz10 - Jellemezze a talajápolási módokat, a talajművelési rendszert, a talajművelési módokat. | DOC PDF ODT | ||
Sz11 - Ismertesse a szőlő szaporításának módjait, az alanyvessző termelés technológiáját. | DOC PDF ODT | ||
Sz12 - Ismertesse az oltványkészítési módokat, a gyökeres oltványok nevelésének lépéseit. | DOC PDF ODT | ||
Sz13 - Jellemezze a szőlőiskolázási módokat, a szőlőiskola építésének lépéseit. | DOC PDF ODT | ||
Sz14 - Jellemezze a tápelemek, makró- és mikróelemek hatását a szőlőnövény életére. | DOC PDF ODT | ||
Sz15 - Ismertesse a szőlőtápanyag-utánpótlásának és trágyázásának lehetőségeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz16 - Jellemezze a szőlő főbb kórokozóit és az ellenük való védekezés lehetőségeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz17 - Ismertesse a szőlő főbb kártevőit és az ellenük való védekezés lehetőségeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz18 - Ismertesse a csemegeszőlő termesztését, a fajtaválasztás jelentőségét, ismertessen 3 fehér és 3 kék szőlőfajtát. | DOC PDF ODT | ||
Sz19 - Jellemezze az integrált szőlőtermesztés és a biotermesztés főbb irányvonalait alkalmazásuk lehetőségeit. | DOC PDF ODT | ||
Sz20 - Ismertesse a szüret megszervezésének, lebonyolításának szempontjait, lépéseit. | DOC PDF ODT | ||
http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/ |
|||
SZŐLÉSZET - GYAKORLAT | |||
SzGy01
- Nevezze meg az előkészített szőlőtőkén a földalatti és föld
feletti részeket, a csapokat a rügyszámmal mért hosszúságuk alapján! | DOC PDF ODT | ||
SzGy02
- Végezze el a kijelölt ászokhordón a rendelkezésre álló
eszközökkel és anyagokkal az ajtóelőhúzás (beajtózás) műveletét a befejező munkálatokkal ! | DOC PDF ODT | ||
SzGy03
- Határozza meg a rendelkezésre álló borászati gépek és
berendezések segítségével a fehérborszőlő feldolgozás műveleti sorrendjét az átvételtől a mustkészítésig! | DOC PDF ODT | ||
SzGy04 - Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást ! | DOC PDF ODT | ||
SzGy05
- Határozza meg számítással a tenyészidő kezdetének és végének alakulását ! | Elmélet: DOC PDF ODT Számítás: Tenyészidő-számítás Tenyészidő diagrammal | ||
SzGy06
- Készítse el a Cserszegi fűszeres, Cabernet Franc, Olaszrizling szőlőfajták morfológiai leírását ! | DOC PDF ODT Morfológia | ||
SzGy07
- Készítse el a szőlő éves növényvédelmi tervének leírását, főbb gombabetegségek megelőzési lehetőségei ! | DOC PDF ODT | ||
SzGy08
- Készítse el szőlő telepítésének előkészületeit, telepítésének megtervezését ! | DOC PDF ODT | ||
SzGy09
- Írja le az Ezerjó, Arany sárfehér, Kadarka szőlőfajták
termesztési jellemzőit ! (előnyök, hátrányok) | DOC PDF ODT | ||
SzGy10 - Mondja el és mutassa meg a szőlő éves zöldmunkáit ! | DOC PDF ODT | ||